Vinresa 2017

Norra och Södra Rhône dalen              

 12-19 Oktober 2017

När är vinfälten är som vackrast, vårens skira grönska eller höstens skiftande färger, inbjuder Cajsas Cave till en resa i Rhône dalen. Med Kajsa som guide besöker vi Condrieu och St Joseph. I gastronomins huvudstad Lyon och i den gamla antika staden Vienne stannar vi för att få lite kultur, bistromiddagar och shoppingtid. Sedan styr vi kosan till södra delen av Rhone dalen där vi åker runt under två dagar och provar rustika, fylliga, utsökta viner och njuter av de lokala maträtterna i Vacqueyras, Gigondas och Rasteau. Vi besöker även det spännande pärondestilleriet i Villette de Vienne där vi får en guidad visning och en provsmakning av utbudet i deras fantastiska butik.Vin och mat i samklang med naturen, välkomnande vinbönder på vackert belägna vingårdar, upplevelser att minnas under vinterns mörka dagar.

Dag 1 torsdag      GENEVE / LYON
Vi hämtar er på flygplatsen i Geneve och äter sedan gemensam lunch. Därefter fortsätter vi till Grand Hôtel des Terreaux för att lämna våra väskor.Sedann finns det lite egen tid för vila eller promenad innan vi samlas för att äta en gemensam middag.

Dag 2 fredag       LYON
Efter frukost beger vi oss till Les Halles de Lyon-Paul Bocuse. År 2006 lade man till namnet Paul Bocuse för att hedra Frankrikes störste ”chef”. Les Halles är en inomhus marknad med ett 60-tal butiker innehållande varor av högsta kvalitet.Vi har förmiddagen på oss att för att beskåda alla härligheter från skaldjur och ostar till choklad, provsmaka och handla innan vi avnjuter vår lunch på en av restaurangerna.  Efter en uppfriskande promenad tar vi linbanan upp till Fourvière och besöker den vackra basilikan och utsiktsplatsen med en vy över hela Lyon. Sedan finns det tid för lite shopping eller en ”café” på place de Terreaux. 
Denna plats är för Lyon vad San Marcos hästar är för Venedig. Torget med fontänen och de fyra hästarna (Frankrikes fyra floder) är magnifikt dekorerad med fiberoptik och ”självlysande” vattenpelare. Kvällens middag intar vi på en genuin bistro i centrala Lyon, varefter vi promenerar hem till vårt hotell.

Dag 3 lördag           CONDRIEU, ST JOSEPH OCH VIENNE
Efter frukost åker vi söderut och stannar på en vingård i Condrieu, ett litet område där man framställer gyllene, utsökta droppar av druvan Viognier.  Domaine Mouton välkomnar oss att prova deras två cuvéer av Condrieu,  Côte Bonnette och Côte Châtillon. Gården har även mark i Côte Rôti och vi provar röda viner därifrån. Om vädret tillåter äter vi sedan en picknick med utsikt över vinfälten och floden Rhône. Byn Serrieres blir vårt nästa mål.  Anthony Vallet visar oss runt bland vinfat och produktion. Han gör flera spännade viner som bl a en vit St Joseph och vi provar både vita och röda viner.Nu är det dags att ta bron över floden, till den vänstra stranden av Rhône och den gamla romarstaden Vienne, där vi bor på charmiga Domaine de Clairfontaine. Vi tar sedan en liten promenad till hotellets bistro där vi intar kvällens middag. 

Dag 4 söndag      GIGONDAS
Söndag  morgon far vi vidare söderut. Vi gör ett litet stopp för att handla nougat från Montilimar och ta en förmiddagskaffe. Väl framme i Gigondas inkvarterar vi oss på hotell Les Florets som ligger vid foten av des ”Dentelles de Montmirail”, (Montmirail bergets tänder),  Sedan är det dags för lunch innan vi besöker Domaine du Terme. Anne-Marie Gaudin, ägare och vinmakare, presenterar sin gård och vi provar hennes Sablet Blanc, Gigondas Rosé och Gigondas Rouge.
På kvällen besöker vi hotellets egen vingård Domaine de la Garrique. Där börjar vi med en liten provning av viner från deras produktion och till den serveras lite tilltugg, varefter vi äter gemsam middag. 

Dag 5 måndag               VACQUEYRAS OCH RASTEAU
Vinbondens frukost, är inte riktigt som en svensk frukost och denna söndag morgon provar vi att känna oss som riktiga vinbönder. Väl stärkta till kropp och själ beger vi oss ut på resans sista två vingårdsbesök. På förmiddagen besöker vi Vacqueyras och Domaine le Couroulu, vars lilla vinbutik ligger mitt i byn. Monsieur Guy Richard exporterar sina utmärkta viner till flera länder världen över. Vi provar bl a hans mycket uppskattade vin gjort på druvor från gamla stockar s.k. Vieilles Vignes. Efter en enkel by lunch far vi till den lilla byn Rasteau. Hos Mme och Mr Charavin avslutar vi vår vinprovningsrunda. Didier Charavin är fjärde generationen av samma familj. Han har sedan 1985 fått inte mindre än 250 utmärkelser för sina viner.
Vi njuter av rosé och röda viner samt de fantastiska, naturligtsöta viner som de framställer här.  Sista kvällen avnjuter vi i lugn ro en middag i hotellets restaurang och gör en liten sammanfattning av vår resa. Sedan tar vi kväll och vilar inför morgondagens återresa.

Dag 6 tisdag               MAISON COLOMBIER
Efter frukost kliver vi i bussen för att börja vår resa mot flygplatsen i Geneve . Vårt sista stopp har jag planerat in hos Maison de Colombier, det fantastiska pärondestilleriet, ett måste tycker jag när vi ända ”nästan” åker förbi. Gårdens historia började med att Monsieur Colombier destillerade lite till husbehov. En av Viennes kända krögare, fick redan på 30-talet, vid ett tillfälle smaka hans Eau de vie de poivre och beställde hela produktionen till sin restaurang.
Sedan 60-talet finns deras olika drycker på flera kända restauranger och i specialbutiker.
Det är tredje generationen av familjen som nu driver den 6 ha stora päronodlingen. Vi får besöka destilleriet där Stèphane Jay guidar oss igenom destilleringsprocessen och avslutar med en liten provsmakning av utbudet  i deras förtjusande butik.
Med kappsäcken full av smaker och upplevelser återvänder vi till Sverige.

Välkomna till Rhône dalen
          önskar Kajsa

Vinresan bokas genom Polyresoroch genom smarttravel 

Sista bokningsdag för resan som börjar 12 oktober är den 1 september 2017.

Nyhetsbrev

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet.
 

Copyright © Kajsa Smith 2014

Madame Smith Cajsas Cave     Kajsa Smith    Bålby Säteri    69595 Hasselfors

Tel.: 0768 990760               Mobil +33 (0) 676 63 09 01  e-post kajsa@cajsascave.eu